ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

БПЦО "Св. Архангели" в Хага отбеляза своя храмов празник

11 ноември 2017 11:13, Митрополия на Западна и Средна Европа
БПЦО "Св. Архангели" отбеляза своя храмов празник

В деня, в който светата Православна църква отбелязва събора на свети архангел Михаил православни християни от всички националности се стекоха в българския храм в Хага, за да влязат в радостта на българската църковна община и почетат нейния престолен празник.

С благословението на кириарха на Западно- и Средноевропейска епархия Високопреосвещения митрополит Антоний светата литургия бе възглавена от Белгийски епископ Доситей от Грузинска патриаршия в съслужение с протосингела на Западно и Средноевропейска епархия архимандрит Атанасий (Султанов) и предстоятеля на празнуващия храм прот. Йоан Манев. Молитвено участие взе и предстоятеля на руския православен храм в Хага архимандрит Нифон.

Песнопенията бяха изпълнени на утринята от презвитера Йорданка Манева, а на светата литургия от смесен хор при руския православен храм в града.

След светата литургия епископ Доситей изказа своето огромно задоволство и радост от съслужението с братя православни християни от различни поместни православни църкви, което е едно доказателство за единството на светата православие. Той изказа своята огромна благодарност към митрополит Антоний за това, че дава възможност и на грузинските православна християни, които нямат свой молитвен дом в Хага да намират духовен пристан в българския храм.

След него към вярващите се обърна архимандрит Атанасий. Той преподаде благословението на кириарха митрополит Антоний и не скри възторга си от това, че вижда една жива църковна община с духовни традиции. "Малък по размери е този храм, но той се е превърнал в един огромен духовен оазис за всички търсещи утеха в Бога, защото каква е ползата да имаме една огромна храмова сграда, когато тя стои празна и бездушна?!", каза отец протосингелът.

Накрая в слово-отговор се обърна отец предстоятеля прот. Йоан Манев. Той благодари на гостите духовници за оказаната чест и на митрополит Антоний за молитвената подкрепа и правенето на всичко възможно да се сбъдне една отколешна мечта на членовете на БПЦО "Св. Архангеби" в Хага, храмовата сграда да стане българска собственост и тя да бъде неразривна част от БПЦ-БП и в частност от Западно и Средноевропейска епархия.

Богослужението уважиха с присъствието си и посланикът на Р. България в Нидерландия, Негово Превъзходителство г-н Румен Александров и посланикът на Грузия.

 

 

Снимки

БПЦО "Св. Архангели" отбеляза своя храмов празникБПЦО "Св. Архангели" отбеляза своя храмов празникБПЦО "Св. Архангели" отбеляза своя храмов празникБПЦО "Св. Архангели" отбеляза своя храмов празник
« предишна новинаследваща новина »