ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нова просветна и социална инициатива на Културно-просветния отдел при Св. Синод

23 ноември 2017 15:22, Българска Патриаршия
Ловчански митр. Гавриил и проф. Константинов

През настоящата 2017 г. Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия благослови стартирането на благотворителната кампания "Деца рисуват за деца". Тя се състои в организиране и провеждане на благотворителни изложби-базари на лауреатски творби от синодалния Национален конкурс „Възкресение Христово” с цел събиране на финансови средства и закупуване на медицинска апаратура за лечението на тежкоболни деца в България.

Кампанията премина успешно през своите първи два етапа - изложби в х-л "Маринела" (София) и в Народното събрание на Р България. Чрез тях бяха събрани средства в полза на Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ” - София.

По желание на самата Клиника, изразено от нейния началник проф. д-р дм Добрин Константинов, и с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод, кампанията придоби ново ценно измерение - съвместно организиране на катехизаторски занимания с родителите и самите деца, лекуващи се в Клиниката.

Под благословението на Божията Майка тези срещи започнаха успешно на 21 ноември 2017 г. - Въведение Богородично в храма, Деня на православното християнско семейство и младеж.

Д-р Десислава Панайотова, експерт "Програми и проекти", и д-р Пенка Христова, изп. секретар на КПО при Св. Синод, посетиха онкоболните деца, като им занесоха в дар иконографски материали за оцветяване, а за майките им - полезни брошури за християнското възпитание на подрастващите, издания на Ловчанска св. митрополия. В прилагането на катехизаторската инициатива им съдейства Ивайла Георгиева, клиничен психолог в Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ”. Представителите на Културно-просветния отдел разказаха за съдържанието и значението на празника Въведение Богородично, поговориха с всяко от лекуващите се деца в Клиниката и с техните родители, като им благопожелаха пълно оздравяване под благословението на Лекаря на душите и телата Господ Иисус Христос.

За предстоящата година катехизаторските занимания ще следват приета програма, фокусирана върху най-значимите празници от църковния календар. Ръководството на Клиниката изразява своята благодарност към Св. Синод за проявяваното внимание и топла грижа към най-малките онкоболни пациенти и подчерта своята готовност да посрещне и православни духовници, които могат да дадат своя пастирски съвет и благословение за утеха, освещение и изцеление на децата и техните семейства.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Кирил Борисов

 

 

Снимки

Ловчански митр. Гавриил и проф. Константинов С надежда за здраве и живот!
« предишна новинаследваща новина »