ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна с президента Румен Радев

23 ноември 2017 17:49, Отдел "Връзки с обществеността"
Българският патриарх Неофит се срещна с mрезидента Румен Радев

Българската държава и Българската православна църква са единни в желанието си за развитието и задълбочаването на отношенията между България и Република Македония. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, които проведоха среща днес, по инициатива на президента.

По време на срещата беше подчертано важното значение на подписания двустранен Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, който укрепва взаимното доверие, насърчава развитието на двустранните отношения и представлява положителна стъпка в процеса на европейска интеграция на Република Македония. Отбелязана бе и духовната родственост на България и Република Македония.

Патриарх Неофит запозна държавния глава с внесеното в Канцеларията на Светия Синод писмо от Македонската православна църква, с което се призовава за възстановяване на евхаристийното единство на БПЦ „с възобновената Охридска архиепископия в лицето на МПЦ“ и го увери в добрата воля от страна на Българската патриаршия да се търсят пътища за неговото благополучно разрешаване. Този въпрос предстои да бъде разгледан на заседание на Св. Синод на БПЦ, като темата за автокефалността на Македонската православна църква ще бъде обсъдена и с останалите поместни православни църкви.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Българският патриарх Неофит се срещна с mрезидента Румен РадевБългарският патриарх Неофит се срещна с mрезидента Румен РадевБългарският патриарх Неофит се срещна с mрезидента Румен РадевБългарският патриарх Неофит се срещна с mрезидента Румен Радев
« предишна новинаследваща новина »