ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит и синодални архиереи се срещнаха с Румен Петков

28 ноември 2017 12:53, Българска Патриаршия
Българският патриарх Неофит и синодални архиереи се срещнаха с Румен Петков

В Синодната палата днес се състоя среща на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и синодални архиереи с г-н Румен Петков, който подари на митрополитите валидирана пощенска картичка посветена на 140-та годишнина от Плевенската епопея.

На 22 ноември в Плевен бе валидиран пощенски плик и картичка по повод знаменателния юбилей. Румен Петков сподели, че в събитието участва и Негово Величество Симеон II, чийто дядо Фердинанд е съпричастен в изграждането на Мавзолея в Плевен. По повод 140-та годишнина от епопеята е създаден инициативен комитет, който да се занимае с организирането на честванията.

От своя страна Негово Светейшество изрази радостта си, че подобни инициативи напомнят на народа ни кой е и какъв дух носи. Бе изтъкната и важността на родолюбието в самосъзнанието на един народ.

"Важно е децата да бъдат възпитавани във вяра и патриотизъм, както и да бъдат напомняни делата и подвизите на великите и безстрашни воини, загинали за освобождението на страната ни", каза Пловдивският митрополит Николай. Той сподели още, че "народът ни е получил свободата си, защото е познал божествената истина, която го е направила свободен още преди освобождението".

Румен Петков сподели и за предстоящите чествания, които ще се състоят на 10 декември в Плевен по повот знаменателния юбилей. Тогава Техни Високопреосвещенства Плевенският митрополит Игнатий, Ловчанският митриполит Гавриил и Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще отслужат заупокойна св. Литургия за всички загинали на бойното поле за освобождението на Отечеството, а на тържествата се очаква да вземат участие и митрополити от Русия.

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Българският патриарх Неофит и синодални архиереи се срещнаха с Румен ПетковБългарският патриарх Неофит и синодални архиереи се срещнаха с Румен ПетковБългарският патриарх Неофит и синодални архиереи се срещнаха с Румен ПетковБългарският патриарх Неофит и синодални архиереи се срещнаха с Румен ПетковБългарският патриарх Неофит и синодални архиереи се срещнаха с Румен ПетковБългарският патриарх Неофит и синодални архиереи се срещнаха с Румен Петков
« предишна новинаследваща новина »