ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх изпрати свой представител на празника на гр. Струмица, Македония

11 декември 2017 20:44, Отдел "Връзки с обществеността"
Българският патриарх изпрати свой представител на празника на гр. Струмица, Македония

"В този празничен ден нашите молитви към Всеподателя Бога са с Вас, с цялото Ваше богодарувано паство и с църквата в Република Македония. Да благоволи Господ в най-близко време да бъдем в желаното от всички единство и благодатно евхаристийно общение” – се казва в официалното приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към епархийския архиерей, клира и миряните на Струмишка епархия, Р Македония.

На 11 декември, когато Македонската православна църква чества паметта на св. Петнадесет Тивериополски (Струмишки) свещеномъченици и празника на града, по покана на Струмишкия митрополит Наум и с благословението на Светейшия патриарх Неофит, архиерей на Българската православна църква – Българска патриаршия взе участие в празника. Българската православна църква бе представлявана от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Троянския ставропигиален манастир, който бе изключително топло приет от епархийския архиерей Негово Високопреосвещенство Струмишки митрополит Наум, архиереите от Светия Синод, премиера на Р Македония Зоран Заев, който взе участие в празничното богослужение и многобройния народ, изпълнил до краен предел храма, посветен на светите Петнадесет свещеномъченици.

Епископ Сионий огласи приветствие към Негово Високопреосвещенство Струмишки митрополит Наум, богодаруваното му паство и жителите на епархията от името на Българския патриарх.

В приветствието се казва: „Ваше Високопреосвещенство,

В деня, когато църквата в Македония тържествено празнува подвига във вярата и небесната прослава на светите славни Петнадесет Тивериополски свещеномъченици, отправяме към вас първосветителски благослов и всесърдечни благопожелания за крепко здраве и още по-голямо дръзновение във вашето митрополитско служение на светата и богохранима Струмишка епархия. Познаваме ревността ви по Божието дело и мисията на църквата и вярваме, че под неуморните ви грижи тази прекрасна епархия и занапред ще продължи да възраства и да принася богат плод на святост и църковна просвета – за слава на нашия Господ Иисус Христос и за прослава на Божието име сред човеците.

Църковната памет за светите всехвални Тивериополски свещеномъченици е обща за нашите църкви и православните ни народи. Прославили се в свидетелството си за Христа Разпнатия и в подвига на мъченичеството, те и до днес остават особено почитани от цялата църква, като едни от фундаментите на вярата и на църковния живот в нашия регион. Винаги в двухилядолетната история на християнството мъченическата кръв се е превръщала в благодатно семе за процъфтяване на вярата в Спасителя Христос, бидейки свидетелство за безплодността на гоненията срещу Господа и Неговата света Църква. Същото се е случило и след жертвения подвиг на светите Тивериополски мъченици, чиито пример за вярата продължава да пленява и днес хиляди души да следват спасителния път на Евангелието и Христовите заповеди, за да наследят Божието царство и вечния живот.

В този празничен ден нашите молитви към Всеподателя Бога са с Вас, с цялото Ваше богодарувано паство и с църквата в Република Македония. Да благоволи Господ в най-близко време да бъдем в желаното от всички единство и благодатно евхаристийно общение.

По молитвите на светите всехвални Петнадесет Тивериополски свещеномъченици Бог да дарува на Вас и богохранимата Струмишка епархия Своя вечен мир и неоскъдяваща благодатна помощ! Честит празник! За много и благословени години! С братска в Христа обич, Неофит Патриарх Български”.

Празничната св. Литургия оглави Негово Високопреосвещенство Дебърско-Кичевски митрополит Тимотей, на когото съслужиха Тетовско-Гостиварски митрополит Йосиф, Кумановско-Осоговски митрополит Йосиф и игуменът на Бигорския манастир архим. Партений с братя от манастира и епархийско духовенство.

В края на богослужението от името на МПЦ митрополитите Тимотей и Наум сърдечно благодариха на Българския патриарх Неофит за топлото приветствие и насърчителни думи, за благословението му архиерей на БПЦ да го огласи лично пред вярващия македонски народ, както и за грижата, съпричастността и усилията, които той полага за признаването на автокефалността на Охридската архиепископия.

За първи път архиерей на БПЦ официално взима участие в празник на Македонската църква след решението на Св. Синод на БПЦ да откликне на отправеното предложение от МПЦ да поеме грижата по установяването каноничния статут на МПЦ и приемането ѝ в семейството на поместните православни църкви. Добър знак е, че гостът от БПЦ на празника на Струмица носи същия титул - Велички, който е носел и св. Климент Охридски – небесният покровител на македонския и българския народ; титул който и днес православните църкви в България и Македония дават на свои епископи.

Има различни предположения за местоположението на Величка епархия, според едно от тях седалището ѝ се е намирало в гр. Тивериопол, дн. гр. Струмица.

 

 

Снимки

Българският патриарх изпрати свой представител на празника на гр. Струмица, МакедонияБългарският патриарх изпрати свой представител на празника на гр. Струмица, МакедонияБългарският патриарх изпрати свой представител на празника на гр. Струмица, МакедонияБългарският патриарх изпрати свой представител на празника на гр. Струмица, МакедонияБългарският патриарх изпрати свой представител на празника на гр. Струмица, МакедонияБългарският патриарх изпрати свой представител на празника на гр. Струмица, МакедонияБългарският патриарх изпрати свой представител на празника на гр. Струмица, Македония
« предишна новинаследваща новина »