ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Новият катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в Ловеч бе избран за сграда на годината`2017

15 декември 2017 16:47, Ловчанска митрополия
Наградената Ловчанска катедрала  - "Сграда на годината"`2017

На провелата се на 14.12.2017 г. церемония министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков връчи на Ловчанския митрополит Гавриил специалния приз "Сграда на годината 2017 г." за изграждането на православния катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Ловеч. Учреден през 2002 година, Националният конкурс „Сграда на годината“ е най-престижното събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата и отличава най-добрите постижения през съответната година. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова бе председател на журито от 32-ма души, определило сградите победители в конкурса.

Новият катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" бе осветен на 30 април тази година и впечатлява със своята величествена архитектура, изящни стенописи и дърворезба, благолепен интериор. Катедралата "Св. св. Кирил и Методий" е едно от знаковите дела в живота и архиерейското служение на Ловчанския митрополит Гавриил, за което духовниците и миряните на Ловчанска епархия както и целокупната ни Църква благодари Богу. Построяването и освещаването й са светъл знак за възкръсването на вярата и любовта ни към Бога и ближните, свято дело, увенчано с успех в радостта и победата на Христовото Възкресение!

При връчването на наградата министър Нанков каза: "Църквата е първият новопостроен катедрален храм от почти 100 години насам и спомага изключително силно за духовното развитие на Ловчанска епархия". Той оцени високо служението на митрополит Гавриил и изказа своето уважение за силата, смелостта и куража на духовния водач. Министър Нанков напомни, че храмът е изграждан 12 години. Той изказа своята благодарност на всички спонсори, държавата и обикновените граждани, откъснали от залъка си, за да осъществят тази мечта на ловчанлии и българите християни в страната. "Поклон пред това, което направихте за Ловеч", каза още Николай Нанков.

По време на церемонията е обявена и дарителска инициатива за довършване на изографисването на храма. Министър Нанков отбеляза, че Националният конкурс "Сграда на годината" се е превърнал в етикет за строителния сектор и инвестиционния процес. "Той е еталон на прогреса, качеството, на това, което всички ние с експертизата и професионализма, с които разполагаме, даваме за нашата страна и българските граждани", подчерта Николай Нанков. Той добави, че българските архитекти, инженери и строители не отстъпват на колегите си от европейско и световно ниво.

Церемонията по награждаване ще се излъчи от 15:00 ч. на 16 декември 2017 г. по БНТ1.

ВИДЕОСЛОВО на Ловчански митрополит Гавриил за наградената нова Ловчанска катедрала:

 

 

Снимки

Ловчански митр. Гавриил приема престижната награда
« предишна новинаследваща новина »