ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит се срещна със сирийския посланик у нас

25 януари 2018 13:58, Българска Патриаршия
Българският патриарх Неофит се срещна със сирийския посланик у нас

Българският патриарх Неофит се срещна днес с Нейно Превъзходителство г-жа Надра Саяф, посланик, временно управляващ посолството на Р Сирия у нас. Посланик Саяф поздрави Негово Светейшество с настъпилата нова 2018 г., като отправи и благопожелания за имения му ден, който бе отбелязан на 21 януари. Негово Светейшество приветства с топли думи Надра Саяф и й благодари за добрите отношения, които Посолството на Р Сирия е имало с Българската православна църква.

По време на срещата бе обсъден актът по обновлението на Българската църква в турския град Истанбул, както и ситуацията в Сирия в момента.

"След поредните военни действия не успяваме да видим надеждата и светлината в тунела, но се надяваме тази година да бъде по-добра и мирна", заяви посланик Саяф. Тя добави още, че в Сирия отношението към православните християни и по принцип към християните винаги е било добро. "Неделният ден в Сирия е работен, но на християните им е разрешено да идват с два часа по-късно на работа, за да могат да посетят неделната литургия. Уважават се християнските празници като Рождество и Пасха", каза посланикът на Сирия.

От своя страна Българският патриарх Неофит пожела отношенията между България и Сирия да се задълбочават и да бъдат все така добри. "Христос е донесъл мир на земята в рождественската нощ. Ангелите в хор пеели: "Слава във висините Богу, а на земята мир, между човеците благоволение". Този Христов мир идва от небесата. Гласът на Спасителя звучи в думите му: "Мир ви давам, Моят мир ви оставям". И този мир превъзхожда всеки ум", каза патриарх Неофит, като пожела добро и бързо разрешаване на военния конфликт в Сирия и по-бързото възстановяване на страната след военните действия. Посланик Саяф покани Негово Светейшество на визита в Сирия, в която да посети Негово Светейшество Антиохийския патриарх Йоан X.

Това е втората среща на Българския патриарх Неофит с посланик Надра Саяф. Двамата се срещнаха в края на 2014 г.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Българският патриарх Неофит се срещна със сирийския посланик у насБългарският патриарх Неофит се срещна със сирийския посланик у насБългарският патриарх Неофит се срещна със сирийския посланик у насБългарският патриарх Неофит се срещна със сирийския посланик у насБългарският патриарх Неофит се срещна със сирийския посланик у насБългарският патриарх Неофит се срещна със сирийския посланик у нас
« предишна новинаследваща новина »