ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Руският патрирах Кирил пристигна у нас на тридневно официално посещение

02 март 2018 17:05, Българска Патриаршия
Руският патрирах Кирил пристигна у нас на тридневно официално посещение

На тридневно официално посещение у нас пристигна днес Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, за да се включи в тържествата по повод 140-та годишнина от Руско-турската освободителна война и освобождението на България. Той е тук по покана на Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП.

В 15:15 на летище "София" кацна самолетът на руската делегация, която бе посрещната от Старозагорски митрополит Киприан, Русенски митрополит Наум, Врачански митрополит Григорий, Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, архим. Василий (Савов) - протосингел на Софийска митрополия, вицепрезидента Илияна Йотова, зам. председателя на на Народното събрание Емил Христов, посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров и директора на Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет Емил Велинов.

Патриарх Кирил поздрави домакините си, а след това делегацията пристигна в сградата на Св. Синод, където бе отслужен кратък молебен от Техни Светейшества Руския патриарх Кирил и Българския патриарх Неофит. След молебена в приемния салон на Синодната палата се състоя среща на Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП с Руския патриарх Кирил, Волоколамския митрополит Иларион и Солнечногорския архиепископ Сергий.

Патриарх Кирил в словото си заяви: "Отново се радвам да стъпя на българска земя и да видя Вас Ваше Светейшество. Визитата ми е свързана с важна и паметна за Вас дата. дата много важна и за нашите църкви и народи - 140 г. от Освобождението на България от Османско иго. Героичните събития в Руско-турската война 1877-78 г. с особено голяма сила са се проявили високите нравствени качества на православното войнство, което в продължение на векове е било възпитавано от Руската православна църква. И като величайши завършек на тази война е станала свободата и духовното развитие на българския народ. Руската православна църква винаги е помнела, че българските православни мисионери, ученици на св. равноапостолни Кирил и Методий, през X в., просветили нашите предци в светата православна вяра. Приобщили народа към славянската писменост и отворили съкровищницата на християнската култура и светоотеческата мисъл. Без българско православие нямаше да има и руско православие. Чрез българското православие руския народ получи основите на Православната вяра от България".

Патриарх Неофит приветства госта си и каза: "В навечерието на 3 март, православна България ви посреща с искрена любов и още веднъж ви засвидетелства онези чувства на братска обич и признателност, които винаги е хранила към православния руски народ и Руската православна църква... Присъствието ви сред нас е висока чест за Православната ни църква, истинско духовно тържество и още едно свидетелство за здравите връзки, които ни сплотяват и за които всички ние благодарим на нашия Господ Иисус Христос, както и на вас, Ваше Светейшество, като изразител на братската в Христа любов и подкрепата от страна на оглавяваната от Вас света Московска патриаршия и целия православен руски народ, когото ние искрено обичаме и който е винаги в нашите мисли и в нашите патриаршески молитви", каза Негово Светейшество в словото си към скъпия си гост.

Днес делегацията на Руския патриарх замина за Стара Загора, където утре ще се състои кулминацията на държавните чествания по повод 140-та годишнина от освобождението на Отечеството ни.

Пълната програма на посещението може да видите тук - http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=257461

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Руският патрирах Кирил пристигна у нас на тридневно официално посещение Руският патрирах Кирил пристигна у нас на тридневно официално посещение Руският патрирах Кирил пристигна у нас на тридневно официално посещение Руският патрирах Кирил пристигна у нас на тридневно официално посещение Руският патрирах Кирил пристигна у нас на тридневно официално посещение Руският патрирах Кирил пристигна у нас на тридневно официално посещение Руският патрирах Кирил пристигна у нас на тридневно официално посещение Руският патрирах Кирил пристигна у нас на тридневно официално посещение
« предишна новинаследваща новина »