ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛОВО на Българския патриарх Неофит при посрещането на Руския патриарх Кирил в Синодната палата

02 март 2018 13:52, Българска Патриаршия
Слово на Българския патриарх Неофит при посрещането на Руския патриарх Кирил в Синодната палата

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО, ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,

БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Велика и паметна за всяко българско сърце годишнина ни събира днес заедно – да отбележим отново празника на свободата, изгряла за нас преди

140 години в резултат от жертвения подвиг и от славната победа на православното войнство в освободителната за страната и народа ни Руско-турска война от 1877-1878 г.

Днес, в навечерието на 3 март, православна България ви посреща с искрена любов и още веднъж ви засвидетелства онези чувства на братска обич и признателност, които винаги е хранила към православния руски народ и Руската православна църква.

Надяваме се предстоящите празнични дни, прекарани в гостоприемна България, да оставят в сърцата ви топъл спомен за радостта от нашето братско в Христа общение, за нашата взаимна любов и доброплодно сътрудничество, които винаги в хилядолетната ни история са белязали отношенията между нашите две църкви и нашите православни народи.

Присъствието ви сред нас е висока чест за Православната ни църква, истинско духовно тържество и още едно свидетелство за здравите връзки, които ни сплотяват и за които всички ние благодарим на нашия Господ Иисус Христос, както и на вас, Ваше Светейшество, като изразител на братската в Христа любов и подкрепата от страна на оглавяваната от Вас света Московска патриаршия и целия православен руски народ, когото ние искрено обичаме и който е винаги в нашите мисли и в нашите патриаршески молитви.

Нека Бог всякога благоволи над нашите страни, над нашите църкви и православни народи, като благославя от небесния Си престол нашето единство и единомислие, всяко наше добро и богоугодно съвместно дело и начинание.

Божията любов и Неговата велика милост,

и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Добре дошли!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Словото е произнесено в приемния салон на Синодалната палата на 2 март 2018 г.

 

 

« предишна новинаследваща новина »