ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Президентът Румен Радев прие Руския и Българския патриарси

06 март 2018 10:15, Българска Патриаршия
Президентът Румен Радев прие Руския и Българския патриарх

В края на тридневното си посещение в България църковната делегация на Руската църква, водена от Негово Светейшество Кирил - патриарх на Москова и на цяла Русия, се срещна с президента Румен Радев. На срещата в президенството на „Дондуков“ 2 присъства Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и български архиереи.

„Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки и голям принос за това имат Българската православна църква и Руската православна църква – още от делото на светите братя Кирил и Методий и пренасянето на славянската писменост в Русия. Убеден съм, че със своето дело Православните църкви на двете държави ще продължат да допринасят за нашето културно и духовно сближаване“ – каза на срещата държавният глава. Той сподели колко високо цени участието на руския патриарх в тържественото отбелязване на 140-годишнината от Освобождението на България и подчерта, че народът ни пази спомена за Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. и България уважава паметта на воините, загинали за нейното освобождение.

„Така както Църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни за всяка капка кръв, пролята за свободата и отечеството, към паметта на всеки воин, сражавал се под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност“, подчерта Румен Радев.

„Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите народи. И затова бих искал да помоля и Вас, и българските институции да съхраняват тази памет, независимо от политическата конюнктура“ - каза от своя страна патриарх Кирил.

Първойерархът на Руската църква подчерта, че руският народ не е имал никаква политическа подкрепа в света, когато е започнал борба за освобождението на България.

„Това е един велик пример за това как духовната, културната и религиозната солидарност, превъзхожда политическия прагматизъм“, каза още Светейшият Руски патриарх и благодари на българската държава за това как впечатляващо е отбелязала юбилея – 140 г. от Освобождението.

В срещата още участваха от страна на БПЦ Техни Високопреосвещенства Ловчански митрополит Гавриил, Русенски митрополит Наум, Старозагорски митрополит Киприан, Врачански митрополит Григорий, Мелнишки епископ Герасим, прот. Николай Георгиев и архим. Василий Савов, а от страна на РПЦ - Волоколамски митрополит Иларион, Солнечногорски архиеп. Сергий, архим. Филип Василцев, митрофорен прот. Николай Балашов, прот. Игор Якимчук, свещ. Александър Волков.

Текст: Весела Игнатова, Десислава Панайотова
Снимки: Весела Игнатова. Видео: Служба по комуникации на ОВЦВ на МП/Патриархия.ru

 

 

Снимки

Президентът Румен Радев прие Руския и Българския патриархПрезидентът Румен Радев прие Руския и Българския патриарх
« предишна новинаследваща новина »