ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Втора Неделя на Великия пост - на св. Григорий Палама - Литийно шествие със светите му мощи в Солун

06 март 2018 11:58, д-р Десислава Панайотова
Иконата на св. Григорий Палама шества и освещава гр. Солун

Във Втората неделя на Великия пост честваме паметта на св. Григорий Палама, великият богослов-молитвеник, изповедник и Солунски архиепископ и чудотворец. На този ден в неговия престолен град Солун (Гърция) след св. Литургия се прави литийно шествие със светите му мощи, които биват изнасяни от митрополитския катедрален храм "Св. Григорий Палама".

Светият Солунски митрополит от 14 век излиза от своя храм и тръгва по улиците на града, за да осени неговите жители, стекли се, за да му се поклонят и да получат благословение от него. Църковното свещеноначалие, светската власт, войската и голямо множество миряни под звуците на духова музика, песнопения, камбанен звън и с постоянно принасяне на тамянно благоухание отдават почит на своя митрополит, просветител, молитвеник и застъпник пред Божия престол. Така, освен градът и хората, се освещават въздухът и цялата природа.

Св. Григорий Палама е един от най-забележителните богослови на Православната църква, прекарал живота си в монашески подвизи в манастира "Ватопед" на Св. Гора Атон, в манастира "Глосия", където придобива дара на непрестанната умно-сърдечна Иисусова молитва, в аскетизъм (обитавайки няколко години пещера близо до манастира "Агиос Продромос" - "Св. Предтеча" до гр. Верия). Св. Григорий Палама е преследван за своята мистично-богословска позиция и защита на исихазма и Православието в противовес на ереста на Варлаам Калабрийски за тварната благодат. Заради усиленото му отстояване на чистотата на православните догмати през 1344 г. св. Григорий е "отлъчен" от Църквата и е хвърлен в тъмница по заповед на тогавашния Константинополски патриарх Йоан XIV Калека. "Съден" е на събори, чиито неправедни решения не успяват да поругаят святото му служение и вярното му изповедание. Св. Григорий Палама завършва живота си ок. 1359 г. като Солунски архиепископ и е канонизиран съвсем скоро след успението си - в 1368 г. - от Константинополския патриарх Филотей. Прославен е от Бога с чудотворство!

Светителю отче Григорие, моли Бога за всички, които те почитат и честват святата ти памет!

Текст: Таня Вълчанова и Десислава Панайотова
Снимки и видео: Таня Вълчанова

 

 

Снимки

Литийното шествие с мощите на св. Григорий Палама в гр. Солун - 4 март 2018 г.Литийното шествие с мощите на св. Григорий Палама в гр. Солун - 4 март 2018 г.Литийното шествие с мощите на св. Григорий Палама в гр. Солун - 4 март 2018 г.Литийното шествие с мощите на св. Григорий Палама в гр. Солун - 4 март 2018 г.Литийното шествие с мощите на св. Григорий Палама в гр. Солун - 4 март 2018 г.Литийното шествие с мощите на св. Григорий Палама в гр. Солун - 4 март 2018 г.Св. Григорий Палама благославя гр. Солун - 4 март 2018 г., 2 неделя на Великия постЛитийното шествие с мощите на св. Григорий Палама в гр. Солун - 4 март 2018 г.Литийното шествие с мощите на св. Григорий Палама в гр. Солун - 4 март 2018 г.Грандиозното литийно шествие в чест на св. Григорий Палама в СолунГрандиозното литийно шествие в чест на св. Григорий Палама в СолунЛитийното шествие с мощите на св. Григорий Палама в гр. Солун - 4 март 2018 г.Литийното шествие с мощите на св. Григорий Палама в гр. Солун - 4 март 2018 г.Литийното шествие с мощите на св. Григорий Палама в гр. Солун - 4 март 2018 г.Литийното шествие с мощите на св. Григорий Палама в гр. Солун - 4 март 2018 г.Раката с мощите на св. Григорий Палама обхожда за благословение гр. Солун2 Неделя на Великия пост - на св. Григорий Палама в Солун2 Неделя на Великия пост - на св. Григорий Палама в Солун2 Неделя на Великия пост - на св. Григорий Палама в СолунСв. Григорие, моли Бога за нас!
« предишна новинаследваща новина »