ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Почетена беше паметта на жертвите от наводнението на 1 май 1966 г.

03 май 2018 10:27, Врачанска митрополия
Печетена беше паметта на жертвите от наводнението на 1 май 1966 г.

Негово Високопресовещенство Врачанският митрополит Григорий отслужи панихида в памет на загиналите при трагичното наводнение, случило се на 1 май 1966 г. Заупокойното богослужение бе отслужено в храм "Св. Троица" във врачанското село Згориград.

„Ние трябва да помним това събитие и да молим Бога повече никога да не се случват подобни трагедии, не само в тази община, но и в целия свят”, каза митрополит Григорий.

На отбелязването на годишнината от трагичното събитие присъстваха кметът на Згориград Асен Петров и десетки жители на селото, загубили свои близки по време на наводнението. Пред паметника на 34-те жертви от Згориград в двора на храма бяха поднесени цветя.

Трагедията, станала преди 51 години е причинена от поройни дъждове, които водят до скъсване на стената на хвостохранилището на флотационната фабрика към мина „Плакалница”, намираща се във Врачанския балкан над селото. Очевидци разказват, че стихията от над 500 000 тона мътна и кална маса, помита всичко по пътя си. Според официалните данни жертвите на наводнението са 107, а над 300 семейства остават без дом.

Снимка: www.dariknews.bg

 

 

« предишна новинаследваща новина »