ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

XV Международен фестивал на православната музика "Достойно есть". Концерти – четвърти ден

13 юни 2018 13:11, Сливенска митрополия
Концерти –четвърти ден

За петнадесета поредна година в началото на м. юни Поморие се превърна в столица на православната музика. Фестивалните концерти, които се редуваха със срещи и открити сцени бяха забележителни не само с включването на много нови участници, доказали своя професионализъм на международни форуми, но и със своята численост.

В четвъртия фестивален ден, 9 юни, се представиха хорове от първа и трета категория.

Концертната програма започна с прекрасните изпълнения на Църковен хор „Св. Климент Охридски“ – София, с диригент доц. д-р Ванилия Кисьова.

Хорът е създаден през есента на 2011 г. към едноименния църковен храм в София. Това е камерен смесен състав, в който участват предимно възпитаници на Националната музикална академия. Той участва многократно в хоровия фестивал „Св. Богородица – Достойно есть“. Основател и диригент на хора е доц. д-р Ванилия Кисьова – диригент и вокален педагог, дългогодишен преподавател в катедра „Дирижиране” на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Носител е на много награди от хорови фестивали и конкурси.

Впечатлен от изпълнението им, Сливенският митрополит Йоаникий, който и в този ден присъства на всички фестивални концерти, лично поздрави диригентката и отправи своите благопожелания.

След тях се представиха Женският хор ,,Воскликновение“ – Хайнувка, Полша, с диригент Вита Коцюбайло, които за първи път участват във фестивала.

Женският хор е създаден през 2000 г. в енорията на Православната църква „Рождество на св. Йоан Кръстител“ в гр. Хайнувка. Участва в богослужения и във важни енорийски събития. Репертоарът на хора включва творби от класици на църковната музика, композиции от съвременни автори и народни песни. Основател и диригент на хора е Вита Коцюбайло – възпитаник на катедрата по дирижиране на църковен хор при Православната семинария в Почайовск. Има завършена следдипломна квалификация по дирижиране и вокал в Бидгошч.

След тях храмът се огласи от прелестните гласове на софийския хор „Покров на Пресвета Богородица“, с диригент Димитър Стоянов. Те за пореден път показаха своя професионализъм и молитвеност при изпълнение на църковната музика. Хорът е създаден при храм „Покров Богородичен“ и съществува от 1998 г. Основното ядро на хора се състои от студенти в НМА „П. Владигеров“, различни специалности. Дългогодишен ръководител на състава е проф. протопсалт Мирослав Попсавов. Настоящият диригент на хора Димитър Стоянов е завършил НМУ „Л. Пипков“ със специалност пиано, след това изучава хорово дирижиране в НМА „П. Владигеров“ в класа на проф. Мирослав Попсавов. Като негов ученик, Димитър Стоянов е помощник диригент на хора от 2006 г., а от 2011 г. става негов главен диригент.

Дамски хор „Ренесанс“ при Академия за музика, театър и изобразително изкуство – Кишинев, Молдова, с диригент Оксана Филип, бе следващият фестивален участник. Той е основан през 1988 г. от композитора Теодор Згуреану, професор в Университета за изкуства на Молдова (Кишинев). Състои се от студенти във факултета за музикална педагогика на Академията за музика, театър и изобразително изкуство в Кишинев, които с участието си в хора се подготвят практически за бъдещата им роля на диригенти. Диригентът Оксана Филип е магистър по изкуствата и професор в Академията за музика, театър и изобразително изкуство в Кишинев. През 2001 г. става художествен ръководител и диригент на хора. Удостоена е със званието „Заслужил майстор на изкуствата“ (с Указ на президента на Молдова) за огромния ѝ принос в развитието на хоровото изкуство. Печели награди за най-добър хоров диригент.

Едни от най-впечатляващите фестивални изпълнения бяха на Академичен смесен камерен хор „Гаудеамус” при АМТИИ – Пловдив, с диригент доц. д-р Весела Гелева. Хорът участва във фестивала от първото му издание и винаги успява да затрогне християнското сърце със своята спятост и молитвена дълбочина, която постига в изпълненията си. Създаден е през 2006 г.и е осъществил множество самостоятелни концерти с ортодоксална и кантатно-ораториална музика. Има многобройни участия в хорови фестивали в страната и чужбина. Има награди като: „Кристална лира”, наградата на фондация ”Петя Павлович” за високи постижения в областта на хоровото изпълнителство, получава наградата “Mузикант на годината-2013” на БНР-Allegro vivace. Основател на хора е д-р Весела Гелева. Тя завършва ДМА „Панчо Владигеров”, София, при проф. Васил Арнаудов и проф. Вирджиния Атанасова. От 1994 преподава хорово дирижиране и курсов хор в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, гр. Пловдив, където понастоящем е доцент.

Втората част на концертната програма в четвъртия ден започна със запомнящите се изпълнения на Хор „Ave Musica” – София, с диригент Таня Никлева-Владева. Формацията, която съществува вече 20 г., се отличава със

своята прецизност и изящество. Приоритет в репертоара й имат българската музика, фолклорът на различни народи, духовни творби, произведения от 20-21 век, образци от поп-, джаз- и етно-стиловете. Създател и диригент на хора e Таня Никлева-Владева, която е завършила Държавната музикална академия в София през 1996 г. в класа по хорово дирижиране на проф. Лилия Гюлева. Тя е диригент и на женски хор „Христина Морфова” – София (от 1996 г. и понастоящем). Има множество награди за най-добър диригент от национални и международни форуми.

Във фестивалния концерт те направиха световна премиера на авторското песнопение “По твою милость“ на Франта, и много впечатляващо изпълниха „Достойно есть“ на Генадий Лапаев и „Многая лета“, напев от Западна Подиля, Украйна. Храмовата публика дълго аплодира изпълнителите, с което по достойнство високо оцени професионализма им, а митрополит Йоаникий се изправи от архиерейския трон и ги благослови.

Мъжкият хор „Гавриил Музическу“ при Академия за музика, театър и изобразително изкуство – Кишинев, Молдова, с диригент Емилия Морару за първи път се представи на поморийския фестивал „Достойно есть“. Хорът е основан през 2003 г. от студенти от факултета по музикална педагогика при Академията за музика, театър и изобразително изкуство в Кишинев. Има много участия в концерти и международни хорови конкурси. Емилия Морару е доктор на изкуствoведческите науки, доцент и декан на факултета по вокално изкуство, дирижиране и музикална педагогика на Академията за музика, театър и изобразително изкуство, Кишинев. Освен многобройните награди, получени от хора под нейно ръководство, тя лично е лауреат на наградата за младежта в изкуствата (2005, Молдова) и има награди за високо диригентско майсторство.

За първи път във фестивалния концерт участваха и Академичен хор „Ангел Манолов“ при Национален студентски дом – София, с диригент Дарена Попова. Многобройната смесена формация представи за първи път песнопението „Достойно есть“№ 5, написано специално за хора от маестро Стоян Бабеков и особено впечатли с изпълнението си Концерт №1 от Гавриил Музическу. Академичният “Ангел Манолов” е създаден през 1933 г. от маестро Ангел Манолов (1912-1991), чието име хорът наследява след неговата кончина. Хорът дава възможност за изява на музикалния талант на студенти от всички висши учебни заведения. През своята над 80-годишна история е имал над 4000 концерта в България и над 400 концертни участия в чужбина. Носител и лауреат е на множество първи награди и златни медали от престижни наши и международни хорови конкурси. От 1998 г. диригент на Академичния хор е Дарена Попова, която има 4 награди за “Най-добър диригент”.

Фестивалните концерти завършиха с изпълнения на сборната хорова формация, която тази година бе най-многобройна. През последните години се наложи добрата практика, по време на фестивала да се сформира общ хор, който да разучи своевременно песнопения и с концертното му изпълнение да завърши музикалното издание.

Повече от 300 хористи от всички участващи хорове се събраха и оформиха забележителна професионална вокална формация. Те изпълниха четири песнопения под талантливото и опитно диригентство на членовете на селекционната комисия.

„Отче наш“ от П. Чайковски, прозвуча под диригенството на доц. протопсалт Димитър Димитров, „Прийдите поклонимся“ от С. Рахманинов бе представено от Таня Никлева- Владева, Старозагорският митрополит Киприан дирижира „Богородице Дево“ от С. Рахманинов и завърши с тържествения възглас на протодякон Иван Петков и последвалото Многолетствие, дирижирано от ик. Кирил Попов.

Трудно може да се опише възхищението и радостта от изпълнението на общия фестивален хор. Музикалната грамотност, превъзходната вокална техника и забележителният стил на изпълнение, с който се отличават всички участници, превърнаха скоро разучените песнопения в прекрасна симфония, която с непосредствена лекота бе ръководена от опитните диригенти.

Високопреосвещеният Сливенски митрополит Йоаникий, който и в този ден проследи фестивалната програма, бе изключително впечатлен и дълго време след концерта разговаряше с митрополит Киприан, диригентите и певците като споделяше възторга си от изпълнението им.

Четвъртият фестивален ден завърши с открита сцена в читалище „Просвета“. Множеството певци, гости и жители на Поморие се насладиха на изпълненията на хор-артистите от Старозагорската опера, духовните и народни песни на „Чешма варуита“ и джаз програмата, подготвена от „Ave Musica”, София.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Концерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти денКонцерти –четвърти ден
« предишна новинаследваща новина »