ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 13 на „Църковен вестник”

22 юни 2018 14:17, Българска Патриаршия
Излезе от печат брой 13 на „Църковен вестник”

На две водещи събития от живота на БПЦ е посветен бр. 13 на Църковен вестник – честването на 10 юни на 1000-годишнината на Българската Охридска архиепископия и отбелязването паметта на лекаря-светец св. Лука Симферополски.

1000-годишния юбилей отразяваме с Патриаршеското и синодално послание по този повод и репортаж от съборната св. Литургия в този ден в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” – стр. 1-3. А по повод честването на св. Лука (Войно-Ясенецки), добил особена популярност у нас след донасянето на частица от мощите му в Пловдив, дарена от Руската църква, публикуваме подробни репортажи от Пловдив и Варна (която тази година получи в дар от РПЦ икона на светеца с вложена частица от мощите му в нея), както и с отбелязването на храмовия празник на новопостроения параклис, носещ името на св. Лука в болницата на Троян. Стр. 2, 8.

4 и 5 страници на броя сме отделили на канонизирания преди една година от Руската задгранична църква новомъченик св. Александър Мюнхенски, приел мъченическа смърт на 13 юли 1943 г. в квартирата на Гестапо в Мюнхен. На фолиото ще намерите и Колонката на редактора, която този път е посветена на темата: "В спора ли се ражда истината".

В рубрика „История” ви запознаваме с личността и делото на бележития църковник, един от основателите на Третата българска държава и истински народен архипастир, Скопски и Пловдивски митрополит Максим, от чиято кончина тази година се навършват 80 г. Стр. 1-7. На страницата, под рубрика „Гласът на св. Отци” ще откриете мисли от съкровищницата на светоотеческото ни наследие специално, подбрани и преведени за броя.

На стр. 6 продължаваме да ви представяме други достойни архиереи на БПЦ – Натанаил Охридски и Пловдивски (1820-1906) и Великотърновски митрополит Софроний.

АБОНАМЕНТ ЗА "ЦЪРКОВЕН ВЕСТНИК" МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ НА E-MAIL НА СИНОДАЛНО ИЗДАТЕЛСТВО: sinizdat@gmail.com; synodalpress.bg@gmail.com или на телефон: 02/987-56-11/ в.131.

За връзка с редакцията: тел. 02/987-56-11/ в. 245

Отговорен редактор на броя: Александра Карамихалева

 

 

« предишна новинаследваща новина »