ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Монашеско пострижение в Бачковския манастир

29 ноември 2020 11:43, Бачковска света обител
МОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР

Днес, 28.11.2020г., Бачковската света обител се сподоби с ново чадо! На пътя на монашеството встъпи, в мире, Борислав Илиев. След вечернята, по благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на Св. Синод на БПЦ, игуменът на манастира - Велички епископ Сионий, извърши чина на монашеското пострижение в съслужение с йеромонах Стефан, брат на Троянската обител, отец Виктор, братята на манастира и огласено от духовно-певческото участие на православен хор.

Воден под мантия от духовния си старец архим. Пахомий, Борислав встъпи в съборния храм на манастира в смирение и съкрушение душевно, но твърдо убеден да следва избрания път в служение на Св. Богородица и Нейният син и Бог наш Иисус Христос. Борислав потвърди доброволния си и свободен избор да поеме кръста на монашеския подвиг пред Негово Преосвещенство, братята и миряните присъстващи в храма и получи в монашество името Игнатий, на св. Игнатий Старозагорски. Облечен в одеянията на отречението от мирските грижи и съблазни брат Игнатий прие парамана, кръста, броеницата и запалената свещ от ръцете на епископ Сионий, с наставлението да не отстъпва и на йота от дадения обет и да не отслабне никога твърдостта му пред поднебесните сили на злото. В словото, отправено към новия брат в Христа, дядо Сионий призова небесната закрила и покровителство на Пречистата Дева и Господ Иисус Христос над монах Игнатий и му пожела да изпита пълнотата на духовната радост от живота в Христа и в единение с останалите братя на Богородичната Бачковска обител да бъде светоносец и път за всеки мирянин пристъпил прага и́!

С приключването на чина в църквата, монах Игнатий бе отведен в отредената му килия, която, по-думите на Негово Преосвещенство ще бъде негова „утроба” на спасението и „пещ” за пречистване на помислите, освобождаване от „вехтия човек” и колесница на пътя на небесното спасение.

Тест и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

МОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРМОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРМОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРМОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРМОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРМОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРМОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРМОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРМОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРМОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРМОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРМОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРМОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРМОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРМОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРМОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРМОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРМОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРМОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРМОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРМОНАШЕСКО ПОСТРИЖЕНИЕ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР
« предишна новинаследваща новина »