ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Бачковският манастир бе отличен като "Манастир на десетилетието"

20 март 2021 16:20, Бачковска света обител
Бачковският манастир - "Манастир на десетилетието"

На 19.03.2021 г., Петък от Първата седмица на Великия пост, денят в който светата Църква е отредила да възпяваме Пречистата Богородица с пение – Акатист, радостта на братството на Бачковския манастир се удвои.

На тържествена церемония, проведена в първопрестолния, столичен град София, светата обител стаена между Родопските върхове получи високото отличие „Манастир на десетилетието”, награда връчвана в рамките на най-голямата кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство у нас "Чудесата на България".

Наградата бе връчена от българският еврокомисар Мария Габриел и бе приета от Преосвещения игумен на Бачковския манастир Величкия епископ Сионий, който в своето благодарствено слово каза: „Голяма е радостта ни от това високо отличие, което е плод на множеството трудове, както на манастирското братство, така и на много изрядни християни, спомоществуватели на Бачковския манастир”.

В тържественото събитие участваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на комисията по култура в 44-ото НС Вежди Рашидов, посланикът на Мароко у нас Н.Пр. Закия Ел Мидауи и други официални лица, които изразиха своята радост и сърдечно възхищение от постигнатото в благоустрояването на светата Бачковска обител и най-вече създадените удобства за посрещане и духовно обгрижване на множеството поклонници, стичащи се в светата обител от всички краища на страната и света.

Игуменът и братството на Бачковската ставропигиална света обител „Успение Богоодично” изказват сърдечна благодарност на г-жа Славка Бозукова, гл. редактор на в. „Стандарт”, както и на всички гласували в анкетата и оценили Бачковската света обител като манастир на десетилетието. Това гласувано отличие и високо доверие е още по-голям стимул за всички нас да се трудим все така усърдно и за напред, развивайки древния манастир с поглед в бъдещето и с грижа към всяка човешка душа.

 

 

Снимки

Бачковският манастир - "Манастир на десетилетието"Бачковският манастир - "Манастир на десетилетието"Бачковският манастир - "Манастир на десетилетието"
« предишна новинаследваща новина »