ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Съболезнователен адрес на Българския патриарх Неофит по повод кончината на Димитър Атанасов

05 май 2021 14:52, Българска Патриаршия
Български патриарх Неофит

ДО Г-Н ВАСИЛ ЛЯЗЕ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА

ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКОВНА ОБЩИНА

В ИСТАНБУЛ, ТУРЦИЯ

 

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ЛЯЗЕ,

УВАЖАЕМА Г-ЖО АТАНАСОВА,

СКЪПИ СРОДНИЦИ НА НОВОПРЕСТАВИЛИЯ СЕ БОЖИ РАБ ДИМИТЪР,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В дните на Пасхалната радост, когато всемирно възхваляме и прославяме Възкръсналия Господ и Спасител Иисус Христос, Който „със смъртта си победи смърта“ и „строши адовите порти“, достигна до нас вестта за упокоението в Господа на уважавания дългогодишен член на настоятелството на Българската екзархия в гр. Истанбул, Турция – Димитър Атанасов.

В негово лице, българската православна общност в Турция намираше подкрепа не само в ежедневието, но и в укрепване връзките на светата ни Българска православна църква - Българска патриаршия с Вселенската патриаршия. С богатите си лични качества като човек на честта, достойнството и изключителна деликатност и дипломатичност, той успя да спечели дълбокото уважение и признателност на скъпия ни събрат Негово Светейшество Константинополския патриарх Вартоломей, както към себе си, така и към българската църковна община.

Димитър Атанасов до сетния си дъх поддържаше огъня на българщината и родолюбието сред нашите братя и сестри в близката ни съседка, като се стараеша да възпитава у младите обич и почит към нашата Родина България.

Изказваме съболезнования към неговата съпруга – Доротея Атанасова, сродниците и близките му, към членовете на църковната ни община в Истанбул, както и към всички братя и сестри!

Молитвата ни е към Господ Иисус Христос, Който е „възкресението и животът“ (Йоан. 11:25) да упокои и настани сред светиите своя раб Димитър, като му прости всяко волно и неволно прегрешение извършено с дума, мисъл или действие.

Вечна и блажена да бъде паметта му!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

03.05.2021 г.

гр. София

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »