ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено бяха отбелязани 1075 години от Успението на св. Йоан Рилски в Рилската св. Обител

18 август 2021 14:32, Българска Патриаршия
Тържествено бяха отбелязани 1075 години от Успението на св. Йоан Рилски в Рилската св. Обител

И тази година Рилската св. Обител тържествено прослави паметта на преподобния Йоан Рилски Чудотворец, на датата на неговото успение - 18 август. Стотици православни християни се стекоха към най-големия манастир у нас, за да изпросят молитвената помощ и застъпничество на покровителя на българския народ - св. Йоан. Тазгодишният празник се откроява и с това, че се отбелязват 1075 г. от това паметно събитие.

Всенощното бдение, което започна в 20 часа, бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, който бе в съслужение с духовници от страната и манастирското братство. Песнопенията бяха изпълнени от два хора - "Св. ап. Ерм" от Пловдивска епархия и "Св. Наум Охридски" от Софийска епархия, съответно на левия и десния клир.

На 18 август, в 9:30 часа, започна Божествената св. Литургия, която бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, който бе в съслужение с Видинския митрополит Даниил, Адрианополски епископ Евлогий, духовници от страната и манастирското братство.

В края на богослужението митрополит Серафим прочете обръщението на Светейшия Български патриарх Неофит по повод празника и годишнината, а от свое име каза: "Благодаря на всички ви за това, че сте тук и заедно прославихме нашия небесен покровител св. Йоан Рилски Чудотворец, като отслужихме и св. Божествена Литургия, както и всенощно бдение в негова прослава и в прослава и благодарност към нашия Троичен Бог - Отец, Син и Свети Дух", каза митрополит Серафим.

Той благодари на игумена на св. Обител епископ Евлогий, както и на братството на манастира за гостоприемството и грижите за манастира.

"Поздравявам всички в родината и извън нея, които се молят под покрова, в храма посветен на на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец, както и всички, които отсъстват, но в сърцата и мислите си присъстват днес и мислено се покланят пред мощите на светеца. Помолихме се всички заедно днес да има мир, да има по-малко природни бедствия, да няма болести и епидемии", каза в своето слово епископ Евлогий.

Преподобни Йоан Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планинска пустиня, където завършил земния си живот и основал манастир, който съществува вече над 1000 години. Извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: чудесно нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила. Посетил го благословеният цар Петър Български, макар и да не могъл да стигне до неговото местожителство поради планинските стръмнини и урви. Преди смъртта си преподобни Йоан отишъл на пълно уединение в "горната постница", където съставил своето "завет". Там и починал на 18 август 946 година и бил погребан в притвора на църквата в каменна гробница, която се е запазила до нас.

Около 980 г. нетленните му мощи по негово откровение били открити и пренесени в гр. Средец (София). Това събитие изглежда съвпада с неговата канонизация. В 1183 г. унгарският крал Бела ІІІ завоювал от византийците Средец и отнесъл мощите на свети Иван в своята столица Гран (Остергом), отдето бил принуден да ги върне обратно подир четири години. От София – подир повече от 200-годишно пребиваване тук – българският цар Асен, след като освободил България от византийско робство, пренесъл мощите на св. Йоан Рилски в своята столица Търново в 1195 г. А след като България била завоювана от турците, подир други 274 години пребиваване в Търново, монасите от обновения Рилски манастир пренесли св. мощи в своята обител в 1469 г., гдето те почиват и досега.

Преподобният Йоан Рилски е обявен за небесен покровител на българския народ и се ползва с народната благовейна почит не само България, но и по света.

 

 

Снимки

Тържествено бяха отбелязани 1075 години от Успението на св. Йоан Рилски в Рилската св. ОбителТържествено бяха отбелязани 1075 години от Успението на св. Йоан Рилски в Рилската св. ОбителТържествено бяха отбелязани 1075 години от Успението на св. Йоан Рилски в Рилската св. ОбителТържествено бяха отбелязани 1075 години от Успението на св. Йоан Рилски в Рилската св. ОбителТържествено бяха отбелязани 1075 години от Успението на св. Йоан Рилски в Рилската св. ОбителТържествено бяха отбелязани 1075 години от Успението на св. Йоан Рилски в Рилската св. Обител
« предишна новинаследваща новина »