ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия за празника Рождество на Пресвета Богородица в ПКСХП "Св. Александър Невски"

08 септември 2021 11:12, Българска Патриаршия
Архиерейска св. Литургия за празника Рождество на Пресвета Богородица в ПКСХП "Св. Александър Невски"

Днес, когато Православната църква чества Рождество на Пресвета Богородица в ПКСХП "Св. Александър Невски", бе отслужена тържествена св. Литургия от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и председател на църковното настоятелство при Патриаршеската катедрала.

В съслужение с епископ Герасим бяха ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Антоний Милушев и протодякон Александър Нешев.

В края на Божествената литургия епископ Герасим прочете обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, в което се казва: "Раждението на Божията майка е неделима част от великата тайна, която апостолът нарича „скривана от векове в Бога, Който създаде всичко чрез Иисуса Христа“ (Еф. 3:9), защото осъществяването на това, че „Бог се яви в плът“ (1 Тим. 3:16), нямаше да бъде възможно без съработничество от страна на човешкия род, без нашето човешко участие, което е принесено в личността на Всесветата Пречиста Дева и Богородица. Рождеството й е предвкусване на тази най-повратна точка в цялата човешка история, когато Сам Бог ще стане човек, за да даде възможност на човека да изпълни същинското си предназначение и да стане бог по благодат (св. Атанасий Велики). От момента на Рождеството на Пресветата Владичица и Приснодева Богородица в историята на света започват да текат последните дни и години до Боговъплъщението, до спасителния миг на явяването на Божия Син сред нас. И затова на днешния празник Църквата пее и ликува, защото „днес на земята Всемогъщият Бог приготвя за Себе Си свят Престол, и така се поставя началото на нашето спасение“ (Стихира на Великата вечерня на Рождество Богородично)... Всесветата Дева е венец на хилядолетната старозаветна праведност. Благодарение на нея и на нейното осъзнато съдействие в домостроителното Божие дело старото отмина и епохата на Закона отстъпи, за да даде път на новата епоха, епохата на Благодатта и на любовта. В тази епоха живеем и ние днес, ползвайки се щедро от плодовете на Боговъплъщението, и от нас се очаква същото това осъзнато съдействие в богочовешкото домостроително дело. Защото тайнството на Богочовечеството – макар и неизменна част от Божия план за света, нямаше да стане възможно без нейното свято съизволение и участие: „ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти“ (Лука 1:38)".

Изпято бе и многолетствие за Българския патриарх и Св. Синод, както и за всички празнуващи днес.

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия за празника Рождество на Пресвета Богородица в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за празника Рождество на Пресвета Богородица в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за празника Рождество на Пресвета Богородица в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за празника Рождество на Пресвета Богородица в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за празника Рождество на Пресвета Богородица в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за празника Рождество на Пресвета Богородица в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за празника Рождество на Пресвета Богородица в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за празника Рождество на Пресвета Богородица в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за празника Рождество на Пресвета Богородица в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за празника Рождество на Пресвета Богородица в ПКСХП "Св. Александър Невски"
« предишна новинаследваща новина »