ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Напътствено слово към Константийския епископ Михаил от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил

26 септември 2021 12:05, Българска Патриаршия
Ловчански митрополит Гавриил

Ваше Преосвещенство,

След завършване от Вас на математическата гимназия Господ насочи Вашите стъпки към Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който Вие завършихте през 2005 г., а през 2006 г. послушахте гласа на Господа и дойдохте в Ловчанска епархия и помолихте да Ви разреша да живеете в манастир, където искахте да изпитате себе си дали да станете свещеник или монах. Ние Ви изпратихме в Чекотинския манастир „Св. Архангел Михаил“, който по това време беше останал без братство. През 5 години до монашеското Ви пострижение Вие проявихте голямо себеотрицание, послушание и търпение в трудностите, които срещахте по поддържането и възстановяването на светата обител и Божията благодат Ви просвети и укрепи в решимостта Ви да приемете ангелския монашески образ. В годината на прославата на светите новоселски мъченици в нашата Епархия Вие бяхте постриган за монах с името на великия Божий архангел Михаил.

През 2012 г. с решения на Св. Синод на Българската православна църква Ние Ви ръкоположихме за йеродякон и йеромонах. Вие като игумен и свещенослужител проявихте голямо усърдие в молитвата, послушанието и трудовете на монашеския живот в светата обител, в която въведохме светогорски устав.

През всичките тези години Вие никога не сте изявявали каквото и да било желание за епископство. И Ние сме уверени, че понеже Вие не се домогвахте до тази, по думите св. Григорий Богослов, „завидна, но опасна висота“, а я приехте като послушание, Господ ще Ви помогне да носите този тежък кръст за слава Божия, за Ваше спасение и спасение на поверените Ви човешки души.

Нека посланието на св. апостол Павел до неговия ученик св. апостол Тимотей да бъде настолно четиво за Вас. В него св. апостол Павел, знаейки благочестието и светия живот на апостол Тимотей, въпреки това го наставлява как да извършва своето архиерейско служение, за да бъде подражател на Господ Иисус Христос и на светите апостоли, бидейки „образец за верните в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота“ (1Тим. 4:12). И нека се обърна към Вас със следващите думи от посланието на великия апостол: „занимавай се с четене, наставление и поучаване. Не занемаряй дарбата, която е в тебе и ти бе дадена чрез пророчество с възлагане върху ти ръцете на свещенството. За това се грижи, в това пребъдвай, та успехът ти да бъде явен във всичко. Внимавай на себе си и на учението; постоянствувай в тия неща, защото, като постъпваш тъй, и себе си ще спасиш, и ония, които те слушат“.

Помнете и наставлението на св. Григорий Богослов, който казва: „Епископът трябва първо сам да се очиства, след това да очисва другите, да бъде мъдър и тогава да умъдрява, да стане светлина и тогава да просвещава, да се приближи към Бога, после да привежда другите към Него“.

Но заедно с всичко гореизложено от епископа се изисква „да се държи о истинското слово“ (1Тим. 1:9), да пази чистотата на Светата Православна вяра – нейното Предание, догмати и канонично учение. Св. Гиргорий Богослов увещава: „Ако пък някой… било заради някакви изгоди, или поради страх от човеци, или поради неуместно малодушие… или поради привързаност към странности и нововъведения… раздира прекрасното тяло на Църквата, то който и да би бил той, ще понесе осъждане и ще даде отговор Богу в деня на Съда“.

Винаги и навсякъде, до края на своя живот, пази една от най-великите добродетели – истинското и дълбоко смирение, без което няма да получиш Божия помощ, защото „Бог се противи на горделивите, а на смирените дава благодат“ (Иак. 4:6).

Преосвещени владико, в днешия тържествен ден за Светата ни Църква и за нашата епархия се празнува паметта на апостола на любовта свети Йоан Богослов. Нека той ти бъде особен молитвен застъпник и пример за предстоящото ти архийерейско служение.

Благодаря на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и на събратята от Св. Синод за тяхната снизходителност, за решението да имаме в Ловчанска епархия викарен епископ, Наш помощник. Надявам се на техните свети молитви за Нас и за благополучното и спасително служение на нашия духовен син и вече викарен епископ Михаил.

Ловчански митрополит Гавриил

 

 

« предишна новинаследваща новина »