ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Приветствие на Българския патриарх Неофит при откриването на шестнадесетата световна среща на българските медии в Рилската св. Обител

17 октомври 2021 12:17, Българска Патриаршия
Български патриарх Неофит

СКЪПИ В ГОСПОДА ДОМАКИНИ И ОРГАНИЗАТОРИ, УЧАСТНИЦИ И ГОСТИ НА ШЕСТНАДЕСЕТАТА СВЕТОВНА СРЕЩА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ,

С отеческа обич и архипастирски благослов поздравяваме и приветстваме всички вас с откриването на този пореден ваш форум, който се утвърди през последните години като авторитетно и полезно събитие не само за вас и вашата работа, но и за цялото наше общество.

Ролята на медиите и тяхното присъствие в обществото са безспорно признати и трудът ви е високо отговорен, защото вие сте призвани да служите на истината и нищо не може да бъде по-важно за вас от това постоянно да поднасяте обективна и проверена информация. С особена сила това важи когато става дума за Църквата и нейната мисия. Църквата, която по своята същност и своето призвание е носител на най-важните истини за човека и света, която всеки ден възвестява и проповядва нашия Господ Иисус Христос, Който е „пътят и истината и животът“ (Иоан 14:6), винаги страда, когато за нея се говори и пише недобронамерено, а от това страда и целият наш обществен живот. Ето защо, за нас темата, избрана за мото на тазгодишната ваша среща – „Медии и истина“ – е особено подходяща, защото поставя по най-точен начин темата за призванието и служението на медиите.

Бъдете докрай верни на истината и нека тя винаги да бъде вашият избор, защото само истината е тази, която ни прави действително „свободни“ (Иоан 8:32) в нашия свят на объркани духовни ориентири и невярно подредени ценности. Отстоявайте истината с цената на всичко и Всеблагият Бог, Който е Бог „на истината“ (Пс. 30:6), Който проводи в нашия свят Своя Единороден Син, за да свидетелства „за истината“ (Йоан 18:37), Чийто Дух „е истина“ (1 Иоан 5:6) и Който очаква и от нас да ходим в истина, ще благославя вашия труд и вашите усилия навеки.

Божият мир, Неговата любов и велика милост да бъдат с всички нас!

На добър час!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

 

« предишна новинаследваща новина »