ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поздравителен адрес на Българския патриарх Неофит до преподавателите и учащите се в Богословския факултет на Софийския университет

25 ноември 2021 12:34, Българска Патриаршия
Българския патриарх Неофит

ДО ДОЦ. Д-Р ИВАЙЛО НАЙДЕНОВ

ДЕКАН НА БОГОСЛОВСКИЯ ФАКУЛТЕТ

ПРИ СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

УВАЖАЕМИ Г-Н ДЕКАН,

СКЪПИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СТУДЕНТИ,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Празникът на Охридския светец и Чудотворец Климент всякога изпълва сърцата ни със светла радост. В деня на неговата небесна прослава отново благодарим на Бога задето в нужното време е дарувал на Църквата ни такъв достоен епископ и просветител на нашия православен народ. Още по-значим е този празник за вас – преподавателите и студентите в първата висша богословска школа у нас, открита преди почти столетие при Софийския университет, който неслучайно е избрал за свой небесен покровител тъкмо божествения Климент – „първия епископ на българския език“. Нека неговото дело бъде за вас постоянен и неизменен образец за подражание, а молитвеното му застъпничество да ви подпомага в усилията в овладяването на най-висшата наука, на църковното богословие, в усъвършенстването ви като християни и като богослови на Църквата.

В празничния ден приемете всесърдечния ни архипастирски благослов, заедно с благопожеланията за душевно и телесно здраве, за бодрост на духа и за апостолско дръзновение в избраното от вас поприще, което е благодатна нива и чудесна възможност за принасяне Богу на най-доброто в човека – славословието, което подобава само Нему и което Му дължим като Негови чеда, заедно със словата за Него, извиращи от дълбините на човешкото сърце. Съвършен образец за подражание във всичко това вие имате винаги в лицето на свети Климент и на всичките духоносни отци и богослови, просветители на нашия народ. Следвайте стъпките им и вървете по утъпкания от тях път, и Господ Иисус Христос, истинският Учител на всички нас, всякога ще благославя вашия труд.

По молитвите на свети Климент Охридски Господ Бог да ви дарува изобилно със Своята премъдрост и да ви просветлява във всяка истина!

Честит и благословен празник!

С отеческа в Христа обич,

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

25.11.2021 г.

гр. София

 

 

« предишна новинаследваща новина »